2x^2-(m-1)x+m+1=0
Dawid: Cześć, mam takie zadanko gdzie muszę policzyć deltę z równania:
2x2−(m−1)x+m+1=0
Wiem jak to zrobić ale jak mam zapisać b? co ten minus zmienia przed m−1? Jak bedzie wygladala
nierownosci ze delta jest wieksza od 0?
27 lis 17:02
Omikron:
a=2
b=−(m−1)=1−m
c=m+1
Podstaw do wzoru.
27 lis 17:04
Dawid: Czyli m2+2m+1−8m−8?
27 lis 17:08
Janek191: Nie
27 lis 17:09
Omikron: (1−m)2=m2−2m+1
Minus przy 2m
27 lis 17:09
Dawid: a dalej? jak liczyc 4 razy 2 razy m+1? napisze ktos dalej jak wyjdzie? do postaci kolejnej
funkcji kwadratowej z niewiadomoa m
27 lis 17:11
Dawid: bez obliczania m1 m2
27 lis 17:11