rp
ola: W klasie jest 20 uczniów. Na każdej lekcji nauczyciel wybiera losowo jednego ucznia, zadaje mu
| | 1 | |
kilka pytań, a następnie albo stawia mu ocenę z prawdopodobieństwem |
| , albo nie. Wybór |
| | 2 | |
każdego ucznia jest tak samo prawdopodobny, może się zdarzyć, że na kilku lekcjach będzie
wybrana ta sama osoba. Niech X oznacza łączną liczbę uczniów, którzy dostaną co najmniej jedną
ocenę w przeciągu 7 kolejnych lekcji (uwaga: jeśli uczeń był oceniany kilkukrotnie liczymy go
raz). Obliczyć wartość oczekiwaną EX. Bardzo proszę o pomoc.
27 lis 16:24
g: Prawdopodobieństwo otrzymania oceny danego dnia = 1/20 * 1/2 = 1/40, więc pr. nie otrzymania
oceny to 39/40. Pr. nie otrzymania oceny przez 7 dni to (39/40)7.
Pr. otrzymania oceny chociaż raz przez 7 dni to 1 − (39/40)7.
E[X] = 20*(1 − (39/40)7) = 3,248...
27 lis 21:01