Oblicz miarę kąta
Fara:

Oblicz miarę kąta między odcinkami AB i BC, jeśli punkty A, B, C są środkami krawędzi
sześcianu.
27 lis 16:15
Fara: | | a √2 | |
Udało mi się obliczyć, że |AB|=|BC|= |
| |
| | 2 | |
ale nie wiem co dalej
27 lis 16:43
Janek191:
Teraz oblicz I AC I
27 lis 16:45
27 lis 16:47
Janek191:
Z tw. kosinusów oblicz cos α.
α = I ∡ ABC I
27 lis 16:48
Fara: cosα= −1/2
i jak z tego obliczyć α?
27 lis 16:59
Janek191:
cos 120o = cos ( 90o + 30o) = − sin 30o = −0,5
α = 120o
27 lis 17:01
Fara: Dziękuję za pomoc
27 lis 17:02