2 | ||
oblicz granicę ciągu : lim(n→∞)(1 + | )n , a najlepiej prosiłbym o wyprowadzenie wzoru : | |
n |
a | ||
lim(n→∞)(1+ | )□ = ea, przy czym □ to to samo wyrażenie, które ucieka do nieskończoności | |
□ |
2 | ||
lim ( 1 + | )n = e2 | |
n |
a | ||
Prosiłbym o rozwiąznie zakładając, że nie znamy wzoru lim(n→∞)(1+ | )□=ea , eweuntualnie | |
□ |
a | a | |||
limn→∞ (1+ | )an = limn→∞ (1+ | )(an/a)*a = ea | ||
an | an |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |