funkcja wymierna
ZakręconyJakSłoikNaZimę: Witam
mam takie zadanko
mam funkcje wymierna f(x)= a/(x−p) + q i mam wyznaczyć współczynniki a, p, q, i póżniej miejsca
zerowe. Z rysunku odczytałem że p=1 q=3 i mam problem z resztą pomocy

Byłbym bardzo wdzięczny
27 lis 15:55
ZakręconyJakSłoikNaZimę: przepraszam p=−1
27 lis 16:01
27 lis 16:04
ZakręconyJakSłoikNaZimę: ale to współrzędne mam odczytać z rysunku jakiegoś punktu ?
27 lis 16:10
Janek191:
Teraz odczytaj wartość y dla jakiegoś x i wstaw do tego wzoru − oblicz a.
27 lis 16:12