27 lis 15:41
qwjhawhgchzwbrtftywergewt: 5rtuey67eaqazhssdzyhytsatd
27 lis 15:45
wiktoria: proszę o rozwiązanie chociaż jednego przykładu z każdego zadanie żebym mniej więcej wiedziała
jak rozwiązac pozostałe prosze
27 lis 15:45
Janek191:
| | 1 | |
9−12 = ( 9 12)−1 = (√9)−1 = 3−1 = |
| |
| | 3 | |
27 lis 15:45
Janek191:
3225 = ( 3215)2 = 22 = 4
27 lis 15:47
wiktoria: a 17.4 prosze o jeden przyład z
kazdego z zadan plis
27 lis 15:47
Janek191:
Trudno odczytać wykładniki
27 lis 15:48
wiktoria: o juz piszesz dzieki wielkie
27 lis 15:48
wiktoria: a z jakiego przylkadu chcesz to ci powiem jaki wykładnik jest
27 lis 15:48
Janek191:
523 = 3√5n = 5n3 ⇒ n = 2
27 lis 15:50
Janek191:
810,75 = ( 34}34 = 33 = 27
27 lis 15:51
wiktoria: 17.5 mogłbys zrobic ten ostatni przykład tam jes a wykładnik n+1/n
27 lis 15:52
Janek191:
| | 1 | | 1 | |
36−1,5 = ( 62)−1,5 = 6 2*(−1,5) = 6−3 = |
| = |
| |
| | 63 | | 216 | |
27 lis 15:53
Janek191:
an+1n = n√an+1
27 lis 15:55
Janek191:
25212 = (52)2,5 = 52*2,5 = 55
27 lis 15:56
Janek191:
| | 1 | |
16−0,25 = (24)−0,25 = 24*(−0,25) = 2−1 = |
| |
| | 2 | |
27 lis 15:58
Janek191:
| | 3 | | 27 | | 3 | | 81 | |
(3 |
| )113 = [( |
| )13]4 = ( |
| )4 = |
| |
| | 8 | | 8 | | 2 | | 16 | |
27 lis 16:01
wiktoria: dziekuje a mogłbys jeszcze zrobic jeden przykład z 17. 6 prosze
27 lis 16:20
wiktoria: i nie wiem ja zrobic przyklad z 17.5 c a wykładnik jest −2/7
27 lis 16:21
Janek191:
√10 = 1012
3√54 = 543
27 lis 16:23
27 lis 16:25
wiktoria: a był byś tak miły i zrobil byś jeszcze b i d z zad 17.4 bo nie mam pojecia jak je zrobic
27 lis 16:43
Janek191:
b) n = 4
Jaki jest wykładnik liczby 8 w d) ?
27 lis 16:50
wiktoria: w d jest wykładnik 3/2n−2
27 lis 17:13
wiktoria: i nie wiem jak zrobic 17.6 d
27 lis 17:31
Janek191:
17. 4 d)
2 n − 2 = n
2 n − n = 2
n = 2
====
27 lis 17:34
Janek191:
n√am = amn
+++++++++++++++++
27 lis 17:34
Janek191:
n√ an+2 = an+2n
27 lis 17:36
wiktoria: ej bo w poleceniu do 17.6 pisze przedstaw w postci potecu a w wykładnik1/n to w tym przykladzie
co ty napisalesb nie powinien byc wykładnik 1/3?
27 lis 18:02
Janek191:
Wydaje mi się,że pisze − przedstaw w postaci potęgi akn
27 lis 18:08
wiktoria: a jei by byly 1/n to wtedy mam wpisac wykladnik 1/3 tak
27 lis 18:37
wiktoria: pytalam i tam pisze ze wykladnik jest 1/n
27 lis 18:41
wiktoria: nie umiem zrobic przylklady a ib w 17.5 pomozesz jeszcze plis
27 lis 18:47
wiktoria: prosze pomóż mi
27 lis 19:51
Janek191:
7? 5?
27 lis 19:59
5-latek: Jest wzor
n√a= a1/n
wiec dzialaj
27 lis 19:59
wiktoria: przy 7 wykładnik jest 1/3 a przy 5 wykladnik jest 3/4
28 lis 17:57