Na to, by równanie x^2+ax+y^2+by+c=0 opisywało okrąg
ja: Na to, by równanie x2+ax+y2+by+c=0 opisywało okrąg
a. wystarczy , że a2+b2=c
b. nie potrzeba żadnych dodatkowych warunków
c. wystarczy założyć , że a>0, b>0, c>0
d. wystarczy założyć, że c<0
Odp uzasadnij
27 lis 15:33
Adamm: (x+a/2)2+(y+b/2)2=b2/4+a2/4−c
odp. D
27 lis 15:35
Janek191:
x2 + a x + y2 + b y + c = 0
( x + 0,5 a)2 − 0,25 a2 + ( y + 0,5 b)2 − 0,25 b2 + c = 0
(x + 0,5 a)2 + ( y + 0,5 b)2 = 0,25 a2 + 0,25 b2 − c
więc
d) c < 0
27 lis 15:38