Szereg liczbowy
Lus: Hej mam taki przykład, zbadaj zbieżność szeregu
∑(n+1n)n
n = 1 i do nieskończoności
z kryterium pierwiastkowego(Cauchy'ego) wychodzi 1 a więc nie rozstrzyga
z tego wynika ze kryterium ilorazowym(D'alamberta) też się nie uda, pierwiastkowe jest
silniejsze.
Generalnie można zauważyć że jest tam liczba Eulera
∑(n+1n)n = ∑ e ( czy ∑(n+1n)n = e )
czyli jest zbieżny? bo zbiega do jakiejś stałej?
27 lis 15:10
Adamm: | | n+1 | |
od kiedy to ( |
| ) n=e  |
| | n | |
jesteś pewien swojego kierunku?
27 lis 15:17
jc: Jak może być zbieżny, skoro dodajesz liczby większe od jeden?
27 lis 15:17
'Leszek: Ten szereg jest rozbiezny ,bo nie spelnia warunku koniecznego ,aby
lim a
n = 0 dla n →
∞
Tutaj lim a
n = e dla n →
∞
27 lis 15:24