Zbadaj zbieżność szeregu
mm: Zbadaj zbieżność szeregu
∑(8log n)/n4
Najlepiej za pomocą kryterium porównawczego, Cauchy'ego, d'Alemberta lub szeregu Dirichleta, bo
głównie z tego korzystaliśmy na zajęciach.
27 lis 15:09
ICSP: log n < n
27 lis 15:12
Jack: porownawcze, zastosuj tesc postu ICSP
27 lis 15:14
Jack:
PS
nie wiedzialem ze dla log tez to zachodzi, wiem ze jest takie cos
ln x ≤ x−1
27 lis 15:15
mm: Dzięki!
27 lis 15:16
'Leszek: Na podstawie kryterium popownawczego
log n < n
8 ∑ (log n)/n4 ≈ 8 ∑ 1/n3 , zbiezny
27 lis 15:16
jc: | | log n | |
A jak jest ze zbieżnością szeregu ∑ |
| ? |
| | n √n | |
27 lis 15:19
'Leszek: Ten szereg jest rozbiezny chodz spelniony jest warunek konieczny ,czyli
| | log n | |
lim |
| = 0 , dla n → ∞ |
| | n√n | |
oraz log n < n
Czyli na mocy kryterium porownawczego z szeregiem harmonicznym
| | log n | | 1 | |
∑ |
| ≈ ∑ |
| , rozbiezny |
| | n√n | | √n | |
27 lis 15:47
Adamm: | | logx | | logx | | 1 | |
∫ |
| dx = −2 |
| + 2∫ |
| dx = |
| | x3/2 | | x1/2 | | x3/2 | |
| | logx | | logx | | 1 | |
∫1∞ |
| dx = limt→∞ [ −2 |
| −4 |
| ]1t = |
| | x3/2 | | x1/2 | | x1/2 | |
| | logt | | 4 | |
=limt→∞ −2 |
| − |
| +4 = 4 |
| | t1/2 | | t1/2 | |
z kryterium całkowego szereg jest zbieżny
27 lis 15:50
Adamm: | | 1 | |
'Leszek, źle użyte kryterium, w takim razie szereg |
| też jest rozbieżny |
| | n2 | |
27 lis 15:53
jc: Tak, zbieżny.
Wg ICSP
log n = 4 log n
1/4 ≤ 4 n
1/4
| log n | | 4 n1/4 | | 4 | |
| ≤ |
| = |
| |
| n √n | | n √n | | n * n1/4 | |
27 lis 15:56
'Leszek: Pytanie do jc:
To ktore przyblizenie jest poprawniejsze i dlaczego
log n < n
Czy log n < 4n 1/4
27 lis 16:10
jc: Oba oszacowania są poprawne. Ale pierwsze nam nie wystarczy.
Faktycznie wystarczyłoby takie oszacowanie: log n ≤ 3 n1/3
27 lis 16:19
'Leszek: Zgadzam sie , wobec tego najlepsze oszacowanie to chyba log n < 2
√n
| | log n | |
Wowczas ∑ |
| ≈ ∑ (1/n) i otrzymujemy szereg harmoniczny rozbiezny. |
| | n√n | |
Mam jeszcze pytanie do p.Adamm
wedlug mnie jest to logarytm dziesietny ,wiec jak policzyles calke ?
27 lis 16:52
Adamm: 'Leszek, czasami się zapisuje logx jako logarytm naturalny, a to czy jest naturalny czy
dziesiętny
| | lnx | |
akurat jest mało ważne, ponieważ logx= |
| |
| | ln10 | |
27 lis 16:55
jc: Oszacowanie log n ≤ 2√n jest za słabe. Szereg jest zbieżny.
Co oznacza symbol ≈ w drugiej linii?
Gdzie tu widzisz logarytm dziesiętny?
(podstawa nie ma znaczenia dla zbieżności naszego szeregu)
27 lis 16:56
jc: Czasem? Wskaż miejsce gdzie log (bez zaznaczenia podstawy)
oznacza jakiś inny logarytm niż naturalny.
27 lis 17:04
'Leszek: Mam przed soba podrecznik do Analizy Matematycznej wg.W.Krysicki
w ktory symbol log x oznacza logarytm dziesietny ,a symbol
ln x oznacza logarytm
naturalny ,takie same symbole mam w kalkulatorze .To tak tylko dla scislosci.
27 lis 17:20
jc: Dziękuję

Po prostu przyzwyczaiłem się, że w licząc na komputerze zawsze wpisuję log.
W posiadanych podręcznikach, poza kilkoma książkami do informatyki i do chemii,
nie pojawia się inny logarytm niż naturalny.
Oznaczenie log (jako ln) i ln widuję prawie tak samo często.
27 lis 17:54