NWD
kenik: Największy wspólny dzielnik dwóch liczb jest równy 24 a najmniejsza wspólna wielokrotność tych
liczb wynosi 432, podaj te liczby. Czy mógłby to ktoś dokładnie wytłumaczyć ?
Jest mnóstwo rozwiazań, wiem o tym.
tylko nie rozumiem czemu :
NWW(a,b) * (NWD(a,b) = ab ?
Moze mi to ktoś wytłumaczyć ?
27 lis 14:48
Janek191:
Zrobię na przykładzie:
a = 2*2*3*5 = 60
b = 2*3*3*7 = 126
więc
NWD( a, b) = 2*3 = 6
NWW(a,b) = 2*2*3*5*3*7
więc
a*b = (2*2*3*5)*( 2*3*3*7)
oraz
NWD(a,b)*NWW(a,b) = 2*3*( 2*2*3*5*3*7) = (2*2*3*5)*(2*3*3*7) = a*b
27 lis 15:32