Wielomiany
Izydor: 1. Wielomian w(x)=x7−3mx4+(2m2−4)x ma trzy pierwiastki rzeczywiste. Wyznacz wartość
parametru m, dla której suma sześcianów pierwiastków wielomianu w jest równa 6.
2. Suma wszystkich czterech współczynników wielomiany w(x)=x3+ax2+bx+c jest równa 0. Trzy
pierwiastki tego wielomianu tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy równej 3. Oblicz współczynnik
a, b i c. Rozważ wszystkie możliwe przypadki.
3. Wykaż, że dla dowolnego m∊R\{0} równanie −x3+x2(2−m2)+x(2m2+4)−8=0 ma trzy pierwiastki.
Dla jakiej wartości parametru m suma pierwiastków tego równania jest równa −7.
Proszę o pomoc.
27 lis 14:36
Adamm: 1. w(x)=x(x
6−3mx
3+(2m
2−4))
żeby miał 3 pierwiastki, Δ>0 ∧ 2m
2−4≠0
suma sześcianów czyli 0
3+x
13+x
23
| | 3m | |
czyli po prostu ze wzorów vieta mamy |
| =x13+x23 |
| | 1 | |
3m=6
m=2
27 lis 14:42
Adamm: 2. w(1)=0
załóżmy że 1 to jest pierwszym pierwiastkiem
mamy 1, 4, 7
w(x)=(x−1)(x−4)(x−7) i liczysz
załóżmy że 1 jest drugim pierwiastkiem w ciągu
mamy, −2, 1, 4
w(x)=(x+2)(x−1)(x−4) liczysz
załóżmy że jest trzecim
mamy, −5, −2, 1
w(x)=(x+5)(x+2)(x−1)
27 lis 14:45
Izydor: Dziękuje serdecznie.
27 lis 16:09