Wszystkie pary liczb calkowitych spelniajace uklad warunkow
123: Wszystkie pary liczb calkowitych spelniajace uklad warunkow
|x|=|y|−x
|x|+|y|≤2
27 lis 13:58
Jerzy:
Narysuj to we wszystkich czterech ćwiartkach układu i wybierz pary liczb całkowitych.
27 lis 14:00
'Leszek: Sporzadz wykres i znajdziesz liczby calkowite czesci wspolnej wykresow.
27 lis 14:02
Adamm: |x|=|y|−x
|y|=x+|x|
|x|+x+|x|≤2
2|x|+x≤2
dla x≥0
3x≤2
x=0
dla x<0
−x≤2
x≥−2
x=−1 lub x=−2
mamy 3 rozwiązania, x=0, x=−1, x=−2
27 lis 14:36