Wyznacz wartości parametru m wielomiany
Kamil: Wyznacz wartości parametru m, dla których równanie (m+1)x4+(m+1)x2+4m=0(m−1)x4+(m+1)x2+4m=0 ma
cztery różne pierwiastki.
Witam, wytłumaczy mi ktoś dlaczego w założeniach tego zadania jest
Δ>0 i m+1≠0 − to wiem, ale dlaczego t1+t2>0 i t1*t2>0 ? Wyjaśni ktoś proszę
27 lis 13:00
Kamil: (m+1)x4+(m+1)x2+4m=0 miało być, źle skopiowałem
27 lis 13:03
Jerzy:
Podstawiamy x2 = t
i równaie kwadratowe ze zmienną t musi mieć dwa dodatnie pierwiastki, stśd
m + 1 ≠ 0 ( aby równanie było kwadratowe )
Δ > 0 aby były 2 pierwiastki
t1*t2 >0 i t1 + t2 > 0 ..... aby oba były dodatnie.
27 lis 13:04
Kamil: O cholera, zapomniałem. Super, dziękuje za szybką odpowiedź
27 lis 13:05
Lkokjj:
6 lut 16:40