Dowodzenie
Dyb: Udowodnij, że liczba n4−n2 jest podzielna przez 3 dla wszystkich n∊N.
to mam podstawić 3k, 3k+1,3k+2,3k+3 i zobaczyć co wyjdzie dla każdego z nich czy jest jakaś
droga na skróty?
27 lis 12:44
Janek191:
n4 − n2 = n2*( n2 − 1) = n2*( n −1)*(n +1) = [( n −1)*n*(n +1)]*n
Liczba w nawiasie [ ] jest podzielna przez 3 jako iloczyn trzech kolejnych liczb
naturalnych.
27 lis 12:48
Jerzy:
n4 − n2 = n2(n2 − 1) = (n−1)*n*(n+1)*n ... i masz iloczyn trzech kolejnych liczb:
(n−1)*n(n+1)
27 lis 12:49