jo:

1. Trzeba zająć się pierwszym miejscem w macierzy czyli a
11. Skreślasz więc pierwszy wiersz
i pierwszą kolumnę (bo i=1 oraz j=1). W ten sposób zostaje liczba 4. Jeszcze trzeba ustalić
znak, więc patrzysz na i oraz na j. W tym przypadku suma i+j = 2 a ze wzoru mamy (−1)
i+j =
(−1)
2 = 1 więc ten element jest na plusie. W skrócie: gdy i+j jest parzyste to znaku nie
zmieniamy, a gdy nieparzyste to zmienia się na przeciwny.
2. Zajmujemy się elementem a
12 czyli skreślamy pierwszy wiersz i drugą kolumnę. Zostaje
liczba 1 a ponieważ suma i+j = 1+2 = 3 to zmieniamy znak na przeciwny zatem mamy liczbę −1.
I tak dalej...