Sprawdzić, czy funkcja f: R^2→R^2 określona wzorem f(x,y)=(x+2y,x) jest bijekcją
Stormx: Sprawdzić, czy funkcja f: R2→R2 określona wzorem f(x,y)=(x+2y,x) jest bijekcją. Wyznaczyć
f−1
27 lis 12:33
jc: Wystarczy sprawdzić, że dla każdej pary liczb a,b układ równań
x+2y=a
x=b
ma dokładnie jedno rozwiązanie.
Faktycznie tak jest.
x=b
y=(a−b)/2
f−1 (a,b)=(b, (a−b)/2 )
27 lis 12:57
Stormx: Czy gdyby zamiast R2→R2 było np. R→R2 lub R2→R to sprawdzalibyśmy tak samo?
27 lis 13:03
jc: Tak samo, z tym, że dla funkcji liniowych odpowiedź byłaby negatywna.
27 lis 13:10
Stormx: Ok, dziękuję ślicznie.
27 lis 13:11