W ciągu arytmetycznym sumy S_m i S_n spełniają warunek..
Kornelia: W ciągu arytmetycznym sumy S
m i S
n spełniają warunek S
m / S
n = m
2 / n
2 .
Udowodnij, że a
m / a
n = (2
m − 1) / (2
n − 1) .
Bardzo proszę o rozwiązanie krok po kroku, bo totalnie nie ogarniam tych ciągów
27 lis 12:25
Kacper:
Co znaczy 2m i 2n ? Popraw treść.
27 lis 12:29
Kornelia: Przepraszam, źle wpisałam, chodziło po prostu o 2m , 2n
27 lis 12:33
Eta:
| Sm | | m2 | | (a1+am)*m | | m2 | |
| = |
| ⇒ |
| = |
| |
| Sn | | n2 | | (a1+an)*n | | n2 | |
| | a1+am | | m | |
to |
| = |
| i am= an+(m−n)*r |
| | a1+an | | n | |
a
1*n+[a
n+(m−n)*r]*n= a
1*m+a
n*m
a
1(m−n)+(m−n)*a
n= (m−n)*nr / : (m−n) ≠0
a
1+a
n=nr ⇒ a
n=−a
1+nr i a
n= a
1+(n−1)*r
| | (2n−1)*r | |
dodając stronami : 2an= 2nr−r ⇒ an= |
| |
| | 2 | |
| | (2m−1)*r | |
podobnie dla : am= |
| |
| | 2 | |
to
c.n.u
27 lis 21:43