gg
k: znalezc granice lewostronna i prawostronna w punkcie x=o
27 lis 12:19
27 lis 12:57
'Leszek: Chyba raczej powinno byc
| | ∞ | |
wowczas dla x → 0+ wystepuje symbol nieoznaczony [ |
| ] |
| | ∞ | |
27 lis 13:19
'Leszek: Nie mam odpowiedzi ze strony autora wpisu ,wiec rozwiazanie mojej wersji
zadania jest nastepujace :
| | en − 1 | |
lim f(x) = lim |
| = 1 , dla xn = 0 + 1/n , oraz n → ∞, to metoda |
| | en + 1 | |
Heinego
Analogicznie otrzymujemy dla x
n = 0 − 1/n , czyli lim f(x) = 1, dla x → 0{−}
27 lis 13:37
Jerzy:
Lewostronna = −1
| | −1 | |
Liczymy ją wprost: x → 0− ⇒ e1/x → 0 stąd mamY [ |
| ] = −1 |
| | 1 | |
Prawostronna = 1 ( stusujemy regułę H )
27 lis 13:43
'Leszek: Racja ,za szybko zapisalem wynik dla granicy lewostronne, powinno byc
tak jak napisal p.Jerzy czyli lim f(x) =− 1 , dla x → 0−
27 lis 13:50