zbiory
kopek: Wyznacz U n∊N An , ∩ n∊N An dla:
An={x∊R:1/n≤x<1+1/n , n∊N}.
Czyli:
An=<1/n,1+1/n)
A1=<1,2)
A2=<1/2,3/2)
Wnioski:
U n∊N An =<1,2)
∩ n∊N An =<0,1)
Czy dobrze ? Oraz czy można za index podstawić 0 bo też należy do N , było by A0=<1/0,1+1/0)
czy nie można podstawić bo nie można dzielić przez 0.
27 lis 12:19
ICSP: Iloczyn nie zawiera się w sumie ?

Ciekawa własność
27 lis 12:23
kopek: czyli ∩ n∊N An ={1}
27 lis 12:35
kopek: czy 1/2 ?
27 lis 12:36
ICSP: Jeszcze popraw sumę.
27 lis 12:36
ICSP: Muszę wyjśc, więc zostawię Ciebie z odpowiedzią:
Suma uogólniona : (0 ; 2)
Iloczyn uogólniony : {1}
27 lis 12:41
kopek: dzieki , pomyśle , a jestli chodzi o index 0 to jak podejść do niego ?
27 lis 12:44
ICSP: jak niby chcesz zdefiniować dzielenie przez 0 ?
27 lis 15:24