pole powierzchni calkowitej ostrosłupa
Patii: pole podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równe 8cm kwadrat.
a jego sciany boczne sa trojkatami rownoramiennymi o kacie miedzy ramionami 30 stopni
oblicz pole powierzchni calkowitej tego ostroslupaa
11 sty 21:48
bartek:

H−wysokosc ostroslupa
x−ramie ostroslupa
a−bok podstawy
h−wysokosc sciany bocznej
d−przekatna podstawy
1/2d= 1/2*
√8*
√2=2
cos60=2/x ⇒ x=4
1/2a=
√2
Korzystajac z tw Pitagorasa h=
√2
P
b=(2
√2*
√2)/2=2
P
p=8
P
c= 2*4+8=16
11 sty 22:15
bartek: Popelnilem blad przy kątach
11 sty 22:17
bartek: No niestety zadanie jest zle ale nie mam juz sily poprawiac
11 sty 22:18
11 sty 22:19
Cedro: Już to naprawie
11 sty 22:24
Cedro:

Pp = 8cm
2
Pp= a
2
8=a
2
a= 2
√2
Kąt o który chodzi to kąt zaznaczony na zielono.(30 stopni)
h− wysokość ściany bocznej
a − długość boku podstawy
Pc = 4* Pb + Pp
Pc = 8cm
2 + 4*Pb
Pb =
12 *a * h
aby policzyć h stosujemy tangens 15 stopni
odczytujemy tą wartość z tablic matematycznych ( 0.2679 )
i bierzemy stosunek :
tgα=
√2h
h =
√20,2679
h= 5,28 cm
Pb =
√20,2679 *
12 *
√2 = 5,28 *
12*
√2 = 3,73 cm
2
Pc = 8cm
2 + 4*3,73cm
2 = 22,92 cm
2
11 sty 22:54
Ergo: po co pomagacie osobie ktora zasmieca to forum...
12 sty 14:00