matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
jhjhj
k:
oblicz granice
cosx−cos1/4π
lim x−−>1/4π
sinx−sin1/4π
undefined
27 lis 12:15
Jerzy:
sinπ − sin(π/4)
= lim
cos(π/4) − sinπ
27 lis 12:19
Jerzy:
sinπ − (1/4π)sin(π/4)
Nie tak ..... = lim
cos(π/4) −1/4πsin(1/4π)
27 lis 12:22
k:
wynik?
27 lis 12:23
Adamm:
−2sin(x/2+π/8)sin(x/2−π/8)
= lim
=
2sin(x/2−π/8)cos(x/2+π/8)
= lim − tg(x/2+π/8) = −1
27 lis 12:35