dla jakich wartości n równanie ma 3 pierwiastki całkowite
Ania: Dla jakich wartości n∊N równanie: x
(n+1) + 64 = x
n + 64x ma trzy pierwiastki całkowite?
Wyliczyłam, że dla n=2 i 6, ale czy to wszystkie mozliwosci?
Myślałam również o n=3
x
4−x
3−64x+64=0
x
3(x−1) − 64(x−1) = 0
(x−1)(x
3 − 64) = 0
(x−1)(√x
3 − 8)(√x
3 + 8) = 0
z tego:
x=10
x
(3/2) (x do potęgi 3/2) = 8, więc x
3=82, czyli x=4 (analogicznie w trzecim przypadku) , ale
nie wiem czy to poprawny tok myślenia i czy można tak rozwiązać to równanie.
I czy to są wszystkie możliwości? Czy może można wyprowadzić jakiś wzór ogólny i okaże się, że
odpowiedzi jest dużo więcej?