Sporządź wykres funkcji
Ania: Sporządź wykres funkcji : f(x)= √x*(√a−√b)/(√a+√b) , gdzie a=[(1+x2)/2x]+1
b=[(1+x2)/2x]−1
Baardzo proszę o pomoc, chociaż o jakieś uproszczenie tego wzoru ^^
27 lis 11:25
marysia: √x*(a−b)
tak można uproscic
27 lis 11:29
Ania: A mogłabym prosić o jakieś wskazówki, co po kolei zrobić, żeby do tego uproszczenia dojść?
27 lis 11:36
marysia: (√a−√b)(√a+√b) = √a2−√b2
czyli a−b
zastosowalam tu wzór
a2−b2=(a−b)(a+b)
27 lis 11:41
Ania: Ale w tym równaniu nie ma takiego iloczynu, tam pomiędzy (√a−√b) i (√a+√b) jest kreska ułamowa,
dzielenie, więc chyba nie można tego zastosować
27 lis 11:46