Pole powierzchni
Nadii: Kąt przy wierzchołku A równoległoboku ABCD jest równy α, a krótsza przekątna jest prostopadła
do boków AB i CD. Objętość bryły powstałej przez obrót równoległoboku wokół boku AB jest równa
V. Wyznacz pole powierzchni tej bryły.
27 lis 11:05
Eta:

V(bryły)= V (walcaDD
1CC
1) P
c(bryły)= P
b(walca)+2P
b(stożka)
H=a , r=e, l
st= b
V=πr
2*H , r=b*sinα , a=H= b*cosα
| | V | |
V= πb3sin2α*cosα ⇒ b= 3√ |
| |
| | πsin2α*cosα | |
P
c=2πrH+2πrl= 2πr(H+l) = 2πbsinα(bcosα+b)= 2πb
2sinα(cosα+1)=......
| | V2 | |
podstaw za b2= 3√ |
| |
| | π2sin4α*cos2α | |
27 lis 21:32