Rozwiąż równianie x^4−x^3−64x+64=0
Ania: Bardzo proszę o rozwiązanie tego równania − podanie trzech pierwiastków:
x
4−x
3−64x+64=0 .
z góry dziękuję
27 lis 10:37
===:
x
3(x−1)−64(x−1)=0
(x
3−64)(x−1)=0
Trzeciego pierwiastka szukaj sama
27 lis 10:43
Ania: x4−x3−64x+64=0
x3(x−1) − 64(x−1) = 0
(x−1)(x3 − 64) = 0
(x−1)(√x3 − 8)(√x3 + 8) = 0
z tego:
x=1
x(3/2) (x do potęgi 3/2) = 8, więc x3=82, czyli x=4 (i tak samo przy trzecim)?
Czy robię to poprawnie? czy można wgl założyć, że √x3 − 8 = 0 ?
27 lis 10:54
Milo: Ładniej i czytelniej chyba ze wzoru skróconego mnożenia na różnicę sześcianów.
(x3 − 64)= (x − 4)(x2 + 4x + 16)
27 lis 11:13
Ania: no tak, ale czy wyniki będą się zgadzać? Chodzi o to, że muszę sprawdzić, czy pierwiatki tego
równania będą liczbami całkowitymi
27 lis 11:16
Milo: Tak, rozwiązania to x=1 i x=4, czyli całkowite.
27 lis 11:17
Ania: Super, dzięki!
27 lis 11:19