Wyznacz liczbę m, dla której proste k oraz l są prostopadłe, jeśli:
Estera: a) k: (m−1)x + (m+1)y − 5m =0
l: 3x− 2y+4 =0
Jeśli wzór jest A1*B2 − A2*B1=0, to
(m−1) * −2 − 3 * m + 1 = 0
i −2m + 2 − 3m − 3= 0
−6 m − 1 = 0
I tutak nie wiem jak wyznaczyć m, o ile dobrze zrobiłam wcześniej.
27 lis 09:57
xxx: Nie −6 m − 1 = 0, tylko − 5 m − 1 = 0, rozwiązujesz jak zwykłe równanie liniowe na x, tutaj m,
wynik
m = 1/(−5)
27 lis 10:18
xxx: Czekaj ten wzór A1*B2−A2*B1=0 to chyba warunek równoległości
27 lis 10:21
xxx: A1*A2+B1*B2=0 to jest warunek na prostopadłość
27 lis 10:23
xxx: Podstawiasz i wyliczasz m tak samo jak wcześniej
27 lis 10:25