Oblicz
K: Oblicz
√38−12 √2 − √11− 6 √2
√31−12 √3+ √76−42 √3
√9−4√5 − √6 − 2√5
√11− 4 √5− √32− 10 √5
27 lis 07:59
'Leszek: Nalezy zauwazyc ,ze
(38 − 12√2) = (6−√2)2
Czyli
√38 − 12√2 = | 6− √2 |
rowniez 11 − 6√2 = (3 − √2)2
Czyli √11 − 6√2 = | 3 − √2 |
Zatem | 6 − √2 | − | 3 − √2 | = 3
Analogicznie robisz pozostale przyklady.
27 lis 08:38
K: A czy ta wartość bezwzględna jest potrzebna? Przecież jeśli jakieś wyrażenie występuje pod
pierwiastkiem, to już chyba z samej definicji pierwiastka wynika, że jest ono większe od zera.
27 lis 14:05
K: Ok, pierwsze wychodzi ładnie, ale już ostatni np. nie. Mi wychodzi tą metodą −3, a w odpowiedzi
jest −7+2√7
27 lis 14:07
Janek191:
31 − 12 √3 = ( 3√3 − 2)2
76 − 42 √3 = ( 7 − 3√3)2
więc
w = 3 √3 − 2 + 7 − 3√3 = 5
27 lis 14:11