Zadanie nr 2 .
5-latek:
![rysunek](rys/126987.png)
Na plaszczyznie dana jest pewna liczba punktow mp (3,9 n) z ktorych zadne 3 nie sa wspoliniowe
.
a) Kazda pare tych punktow polacz odcinkiem
Przedstaw te sytuacje na rysunku
Ile jest tych odcinkow ?
b) Niektore z odcinkow o ktorych mowa w a) pociagnij czerwonym kolorem
Czy istnieje trojkat wyznaczony przez 3 punkty sposrod danych ktorego brzezg jest albo
narysowany olowkiem albo kolrem czerwowym . ?
c) Jaka minimalna liczba punktow gwarantuje ze trojkat z b) istnieje
Zrobilem rysunek dla 9 punktow
Z tego zauwazylem ze liczba odcinkow jest rowna liczbie punktow (tutyaj jest 9 punktow i 9
odcinkow
Co do a) to rozumiem tak z ekazda pare tzn A z B , B z C, C zD itd
To b) to nie bardzo rozumiem
27 lis 00:01
5-latek:
![rysunek](rys/126988.png)
Dobrze ale teraz widze ze za malo tych odcinkow narysowalem . Czyli tych odcinkow bedzie
b)czy istnieje trokat ? Wedlug mnie tak
c) Minimalna liczba punktow to n=6
27 lis 09:36
Saizou :
z każdego punktu wychodzi n−1odcinków, ale odcinki AB jest tym samym co BA, wiec otrzymujemy
27 lis 09:46
5-latek: Witaj
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
jak wroce z trasy to wysle Metisowi stara ksiazke o trojkatach .
Tobie sie przyda .
27 lis 09:51
jc: 5−latku, wydaje mi się, że nie 6, tylko 5.
27 lis 12:05
5-latek: Witaj jc
Staram sie nie zagladac do odpoiedzi ale jest napisane ze 6
To moge zrozumiec bo kazdy kazdy z 3 odcikow skaldajacych sie na trokat ma 2 punkty (poczatek i
konoec )
27 lis 18:42
Mila:
![rysunek](rys/127001.png)
n=5
w takiej sytuacji nie można znaleźć Δ o bokach tylko czarnych albo tylko 3 czerwonych.
Dla n=6 trzeba sprawdzić podobnie.
27 lis 19:04
5-latek:
![rysunek](rys/127003.png)
Dobry wieczor
Milu ![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Teraz juz mozemy znalezc . czyli to o to chodzilo .
27 lis 19:15