Wielomiany
wPior: Dobry wieczór. Czy mógłby mi ktoś rozłożyć dwa wielomiany? Mam z nimi problem, nie wiem od
czego zacząć, prosze o wskazówki

1) W(X)=5x
7− 2x
5 + 0,2x
3 (odpowiedź : 0,2x
3 (
√5x +1)
2 (
√5x − 1)
2
2. W(X)= x
6+ 3,75x
4−x
2 (odpowiedź : x
2 (x+0,5)(x−0,5)(x
2 +4)
Zależy mi na uzyskaniu takich odpowiedzi jakie są dedykowane dla tych przykładów. Z góry
dziękuję
26 lis 22:48
xxx: 1) wyciągnij najpierw 0,2x3 przed nawias
2) tutaj zrób to samo z x2
26 lis 22:51
wPior: Okej tak robię:
1) 0,2x
3 (25x
4 − 10x
2 +1) = ?
2) x
2 ( x
4 + 3,75x
2 −1) =?
Co z tym dalej zrobić?
26 lis 22:56
Eta:
25x4−10x2+1= (5x2−1)2=[(√5x−1)(√5x+1)]2=(√5x−1)2(√5x+1)2
x4+3,75x2−1= x4+4x2−0,25x2−1= x2(x2+4) −0,25x2(x2+4)= (x2+4)(x2−0,25)=
=(x2+4)(x−0,5)(x+0,5)
26 lis 23:03
wPior: Dziękuję
27 lis 00:43