całki
Andzia87327: oblicz całkę
12π
∫ tgxdx
0
26 lis 22:44
Adamm: | | sinx | |
∫ tgxdx = ∫ |
| dx = −ln|cosx|+c |
| | cosx | |
26 lis 22:50
Adamm: | | f'(x) | |
bo ∫ |
| dx = ln|f(x)|+c |
| | f(x) | |
26 lis 22:52
Andzia87327: | | π | |
a po podstawieniu |
| i 0 pod lim [−ln|cosx|] powinno wyjść ile? bo chyba cos pochrzaniłam |
| | 2 | |
coś xd
26 lis 22:54
Adamm: to jest całka niewłaściwa więc liczysz granicę
26 lis 22:57
Andzia87327: −ln|cosπ2=−ln0 tak? a nie istnieje takie coś prawda? xd
26 lis 23:03
Adamm: ∫0π/2tgx dx = limt→π/2− [ −ln|cosx| ]0t = limt→π/2− −ln|cost| =
= ∞
całka jest rozbieżna
27 lis 00:09