liczby zespolone, studia
rafal: Zaznaczyć na płaszczyźnie zespolonej zbiór punktów z spełniających warunek:
Rez+1z−1<0
Moje pytanie jak to rozwiązać? Podstawiłem z=a+bi ale dalej ugrzęzłem
26 lis 22:16
Adamm: | a+bi+1 | | (a+bi+1)(a−1−bi) | |
| = |
| |
| a+bi−1 | | (a−1)2+b2 | |
26 lis 22:22
Mila:
z≠1
z=x+iy, x,y∊R
| | (x+1)+iy | | (x−1)−iy | |
w= |
| * |
| = |
| | (x−1)+iy | | (x−1)−iy | |
| | [(x+1)+iy]*[(x−1)−iy] | |
= |
| = |
| | (x−1)2+y2 | |
| | x2+y2−1+i*[(x−1)y−(x+1)y] | |
= |
| |
| | (x−1)2+y2 | |
re(w)<0⇔
x
2+y
2−1<0⇔
x
2+y
2<1 wnętrze koła o środku (0,0) i r=1
Posprawdzaj rachunki
26 lis 22:42
rafal: mila dzieki wielkie, powiedz mi na jakim/ po jakim kierunku studiow jestes ?
26 lis 22:51