wyznaczenie x z dwoch przyrownanych funkcji do policzenia objetosci bryly
sili: Hejo, mam pytanko − liczę zadanie
"• Oblicz objętość bryły powstałej przez obrót dookoła osi OX figury ograniczonej liniami np.
:
• k : f(x)=cosx i l : g(x) = 9x
2/2pi
2
"
Wykresik narysowany, teraz wypadałoby określić granice całki.. No właśnie, tutaj leży problem,
czy ktoś byłby w stanie go rozwiązać? Mianowicie nie potrafię wyznaczyć "x" w równaniu:
"cosx=9x
2/2pi
2", a rozumiem, ze tak określę granice całki. Z góry dziękuję za odpowiedź

.
26 lis 22:12
Adamm: −π/3 do π/3
26 lis 22:15
sili: Dziękuję bardzo. Czy byłby Pan może skory mi to jakoś przybliżyć?
26 lis 22:18
Adamm: takich równań się nie oblicza, co najwyżej przybliża, ale to akurat można było odgadnąć, a po
narysowaniu wykresu nie powinieneś mieć wątpliwości że to jedyne rozwiązania
26 lis 22:20
sili: Rozumiem, dziękuję jeszcze raz, pozdrawiam

.
26 lis 22:23