Moja walka z tym podpunktem niestety spełzła na otrzymaniu braku jakichkolwiek punktów na
kolokwium, a bardzo zależy mi na poznaniu rozwiązania. Pozdrawiam
Oblicz granicę ciągu przy n→∞:
| 7n−5n2 | ||
an= | ||
| 3n2−√9n4+n |
| (7n−5n2)(3n2+√9n4+n) | ||
an= | =(5n−7)(3n2+√9n4+n) | |
| −n |
| 7n−5n2 | ||
lim n→∞ | = | |
| 3n2−√9n4+n |
| 7n−5n2 | 3n2+√9n4+n | |||
=lim n→∞ | * | = | ||
| 3n2−√9n4+n | 3n2+√9n4+n |
| (7n−5n2)*(3n2+√9n4+n) | ||
=lim n→∞ | = | |
| 9n4−9n4−n |
| −n*(5n−7)*n2*(3+√9+(1/n3) | ||
=lim n→∞ | = | |
| −n |