Logarytmy ;(
Yomi: 3log
22 sinx+ log
2(1−cos2x)=2
Wydaje sie proste, ale siedze nad nim juz godzine i mi bzdury wychodzą
26 lis 21:14
Adamm: 1−cos2x=2sin2x
26 lis 21:18
'Leszek:
Wykonaj nastepujace przeksztalcenia
1− cos 2x = 2 sin2x
log2(2 sin2x) = 1+ 2log2(sin x)
I wykonaj podstawienie
log2 (sin x) = t
Wowczas otrzymasz rownanie : 3t2 + 2t − 1 = 0
rozwiaz to ,uprzednio podajac warunki czyli koniecznie dziedziny zmiennych x oraz t
26 lis 21:27
Yomi: No do tego właściwie doszłam i:
Δ=16 stąd
t1= 1/3 t2=1
log2 sinx=1/3 lub log2 sinx=1
sinx= 3√2 lub sinx=2 <− to odrzucam bo sin x musi byc <−1,1>
No i co dalej jak mi taki dziwny sinus wychodzi?
26 lis 21:40
Adamm: rozwiązaniem 3t2+2t−1=0 na pewno nie jest 1, spróbuj jeszcze raz
26 lis 21:43
Yomi: Ok, racja, bedzie −1, czyli sinx= 1/2 co daje x= π/6+2kπ i x=5π/6+2kπ, czyli tak jak jest w
odpowiedziach, ale co z tym sinx= 3√2 ?
26 lis 21:55
'Leszek: sin x = 3√2 po prostu odrzucasz
26 lis 21:58
Yomi: Ale dlaczego?
26 lis 21:58
'Leszek: Sam napisales ,ze sin x ⊂<−1 , 1> a 3√2 >1
26 lis 22:00
Yomi: A no tak, ok, dzięki w takim razie
26 lis 22:03