| 2√2 | ||
f'(x) = − | ||
| 1+x2 |
| 4√2x | ||
f''(x) = | ||
| (1+x2)2 |
| 1−x2 | 1+x2 | |||
Uwaga: | oznaczę w pewnym momencie jako A, zaś | jako B − całe | ||
| 1+x2 | 1+x2 |
| 1−x2 | ||
f(x) = arcsin | ||
| 1+x2 |
| 1 | −2x(1+x2) − 2x(1−x2) | |||
f'(x) = | * | =
| ||
| √1−A2 | (1+x2)2 |
| −2x(1+x2+1−x2) | ||
= | = ...
| |
| √B2 − A2(1+x2)2 |
| (1+x2)2 | (1−x2)2 | (1+x2)2 − (1−x2)2 | |||
− | = | =
| |||
| (1+x2)2 | (1+x2)2 | (1+x2)2 |
| (1+x2+1−x2)(1+x2−1+x2) | ||
w liczniku wzór na różnicę kwadratów = | = | |
| (1+x2)2 |
| 4x2 | ||
| (1+x2)2 |
| 2|x| | ||
Pierwiastek z tego wyrażenia to | , czyli w mianowniku "głównego ułamka" | |
| 1+x2 |
| 2|x| | |
(1+x2)2 = 2|x|(1+x2)
| |
| 1+x2 |
| −4x | |
co daje:
| |
| 2|x|(1+x2) |
| −2 | |
dla x > 0
| |
| 1+x2 |
| 2 | |
dla x < 0
| |
| 1+x2 |
Druga pochodna z tego to już pójdzie prosto.
Pozdrawiam!
| 1 − x2 | 1 | |||
Przyjmując | = A mamy f'(x) = | *A' | ||
| 1 + x2 | √1 − A2 |
| (1 − x2)2 | 1 + 2*x2 + x4 − 1 + 2*x2 − x4 | |||
1 − A2 = 1 − ( | ) = | |||
| (1 + x2)2 | (1 + x2)2 |
| 4*x2 | |
| (1 + x2)2 |
| 2*x | ||
√1 − A2 = | ||
| 1 + x2 |
| −2*x*(1 + x2) − (1 − x2)*2*x | −4*x | |||
A' = | = | |||
| (1 + x2)2 | (1 + x2)2 |
| 1 + x2 | −4*x | |||
f'(x) = | * | |||
| 2*x | (1 + x2)2 |
| −2*x | ||
f'(x) = | ||
| 1 + x2 |