macierze
Andzia87327: Nie rozwijajac wyznaczników wykaż, że przy dowolnych wartosciach liczbowych a,b,c,m,n,p,r,s,t
zachodzi równość
|a b+c m|
|b c+a m| = 0
|c a+b m|
26 lis 20:48
Andzia87327: Miałam na lekcji już podobne zadanie i nauczyciel powiedział że któryś wiersz musi być cały
równy 0
tylko że wtedy mielismy prostszy przykład xd
26 lis 20:50
jc:
Kolumny są liniowo zależne:
m * (I + II) = (a+b+c) * III
Dlatego wyznacznik= 0.
26 lis 20:51
5-latek: Wyznacznik w ktorym wszystkie elementy jednego wiersza (kolumny ) sa rowne zeru jest rowny 0
Wyznacznik w ktorym dwa wierszse sa proporcjonalne (lub rowne ) jest rowny 0 .
26 lis 20:53
Andzia87327: Więc wystarczy jak napisze ze a+b+c+m=b+c+a+m=c+a+b+m
czy musze to inaczej zapisać?
26 lis 21:46
jc: Niby dlaczego?
| 1 2 3 |
| 3 1 2 | = 18
| 2 3 1 |
chociaż 1+2+3=3+1+2=2+3+1
26 lis 22:49