rachunek różniczkowy
marysia: Witam mam problem z zadaniem:
| | 1 | | 1 | |
Dla jakiej wartości parametru funkcja f(x)= |
| ax3+ |
| x2+ax−a3 dla a∊R |
| | 3 | | 2 | |
ma 2 ekstrema lokalne?
26 lis 20:43
yht:
delta pochodnej większa od zera
i do tego a≠0 (jeśli parametr będzie zerem to wtedy mamy funkcję kwadratową która jak wiadomo
ma tylko jedno ekstremum)
26 lis 20:44
marysia: f"(x)=ax
2+x+a−a
3 a≠0
Δ=1−4(a
2−a
4)
Δ=1−4a
2+4a
4
a
2=t
Δ=1−4t+4t
2
Δ=0
...
więc coś nie tak robię
26 lis 20:55
Adamm: pochodna ze stałej to?
26 lis 20:57
marysia: czyli f'(x) =ax2+x+a
Δ=1−4a2
1−4a2>0
(1−2a)(1+2a)>0
ee chyba tak powinno być?
26 lis 21:04
marysia: ..
26 lis 21:35
marysia: pomoże ktoś :c ?
27 lis 11:27
zef: f'(x)=ax
2+x+a
Δ=1−4a
2
1−4a
2>0
(1−2a)(1+2a)>0
27 lis 11:58