pierwiastki wielomianu
studenka: Wyznacz z dokładnością do 1/2 pierwiastki wielomianu x4−3x3+x2−4=0
26 lis 20:15
Jack:
dla x = − 1
1 + 3 + 1 − 4 = 1
dla x = 0
0 − 0 + 0 − 4 = − 4
zatem w przedziale (−1;0) na pewno jest miejsce zerowe, idac dalej
| | 1 | | 1 | | 1 | |
( |
| + 3* |
| + |
| − 4) ≈ − 3,3 |
| | 16 | | 8 | | 4 | |
| | 1 | |
zatem w przedziale (−1;− |
| ) mamy miejsce zerowe. |
| | 2 | |
no i stad mamy dokladnosc 1/2
26 lis 20:28
5-latek: Jack
jest tylko jeden pierwiastek tego wielomianu?
26 lis 20:32
Jack: sa 2
26 lis 20:33
jc: 5−latku, są dwa pierwiastki.
Jak jest jeden, to musi być co najmniej dwa.
Faktycznie jest jeszcze drugi pomiędzy 2.5 a 3.
26 lis 20:39
studenka: a jak mam je znaleźć ?
26 lis 20:40
Jack:
dla x = 2
otrzymujemy
16 − 24 + 4 − 4 = − 8
dla x = 3
otrzymujemy 5.
zatem kolejne miejsce zerowe jest w przedziale (2;3)
| | 5 | |
sprawdzmy dla 2,5 czyli |
| |
| | 2 | |
wtedy otrzymujemy −5,5
zatem mamy miejsce zerowe w przedziale (2,5 ; 3)
i to tez jest dokladnosc 1/2
26 lis 20:47
5-latek: Dobry wieczor
jc 
Chyba z ta geometria sie zalamie
26 lis 20:49
studenka: czyli na samym początku muszę po prostu popodstawiać parę liczb pod 1, szukać gdzie zmieniają
znak z plusa na minus i później bawić się w szukanie mniejszych przedziałów, tak jak tu z
dokładnością do 1/2 ?
dziękuję za pomoc.
26 lis 20:51
Jack: ja bym narysowal w przyblizeniu wykres a potem jak widze gdzie mniej wiecej jest miejsce zerowe
to odczytal i zmniejszal przedzial az do 1/2
przy czym to bardziej sposob licealny...
26 lis 20:54
jc: Jack, teraz każdy ma komputer. Pstryk i masz wykres.
26 lis 20:58
'Leszek:
f(x) = x4− 3x3 + x2 − 4
f ' (x) = 4x3 − 9x2 + 2x
f ' (x) =0 ⇔ x(4x2 − 9x − 4) = 0 , Δ >0
Czyli istnieja trzy punkty lokalnego ekstremum i poniewaz lim f(x) = ∞ dla x→ ∞ oraz
dla x→− ∞ to funkcja ma cztery pierwiastki
26 lis 21:01
Adamm: żeby powiedzieć ile ma pierwiastków to najpierw trzeba te ekstrema sprawdzić
26 lis 21:03
'Leszek:
Sorry,blad w druku ,oczywiscie w nawiasie powinno byc (4x2 − 9x + 2),
Adamm ,masz racje nalezy wyznaczyc te punkty ekstremum,ala to niech
zrobi te kto pisal zadanie .
Metoda obliczania ( bez komputera ,bo nie mozna go miec na sprawdzianach )
polega tak jak to pokazali Panowie na wybraniu pewnego przedzialu x⊂< a , b >
tak aby np ,f(a) <0 i f(b) >0 ,
26 lis 21:13
Mariusz:
x
4−3x
3+x
2−4=0
(x
4−3x
3)−(−x
2+4)=0
| | 9 | | 5 | |
(x4−3x3+ |
| x2)−( |
| x2+4)=0 |
| | 4 | | 4 | |
| | 3 | | y | | 5 | | 3 | | y2 | |
(x2− |
| x+ |
| )2−((y+ |
| )x2− |
| yx+ |
| +4)=0 |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
Δ=0
| | 5 | | 9 | |
y3+ |
| y2+16y+20− |
| y2=0 |
| | 4 | | 4 | |
y
3−y
2+16y+20=0
| | 1 | | 1 | | 2 | | 1 | | 1 | |
(w3+w2+ |
| w+ |
| )−(w2+ |
| w+ |
| )+16(w+ |
| )+20=0 |
| | 3 | | 27 | | 3 | | 9 | | 3 | |
w=u+v
| | 47 | | 682 | |
(u+v)3+ |
| (u+v)+ |
| =0 |
| | 3 | | 27 | |
| | 47 | | 682 | |
u3+3u2v+3uv2+v3+ |
| (u+v)+ |
| =0 |
| | 3 | | 27 | |
| | 682 | | 47 | |
u3+v3+ |
| +3(u+v)(uv+ |
| )=0 |
| | 27 | | 9 | |
| | 341 | | 103823 | |
t2+2 |
| t− |
| =0 |
| | 27 | | 729 | |
| | 341 | | 221472 | |
(t+ |
| )2− |
| =0 |
| | 27 | | 729 | |
| | 341−√220104 | | 343+√220104 | |
(t+ |
| )(t+ |
| )=0 |
| | 27 | | 27 | |
| | 1 | |
y= |
| (3√−341+√220104+3√−341−√220104+1) |
| | 3 | |
| | 3 | | y | | 5 | | 3 | | y2 | |
(x2− |
| x+ |
| )2−((y+ |
| )x2− |
| yx+ |
| +4)=0 |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
| | 3 | | y | | 5 | | 3y | |
(x2− |
| x+ |
| )2−(y+ |
| )(x− |
| )2=0 |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 4y+5 | |
26 lis 22:33