Potrzebne.
Patka: 1.Dana jest funkcja f(x)= x2 +3x−10
a) oblicz współrzędne wierzchołka i jej miejsca zerowe
b)sporządź wykres funkcji
c)napisz jej postać kanoniczną
d)napisz jej postać iloczynową
2.Dane są przedziały A=(−∞ ; 7) oraz B= <5;10>. Wyznacz ich sumę, iloczyn i obie różnice.
3. c) Oblicz liczbę, której 0,6 wynosi 0,06
26 lis 19:55
Jack:

1.
y = x
2 +3x − 10
x
2 + 3x − 10 = 0
Δ = 9 + 40
√Δ = 7
x
1 = ...
x
2 = ...
26 lis 20:00
Patka: a dalej?
26 lis 20:03
Patka: rozwiąże ktoś do końca i napisze o co chodzi?
26 lis 20:06
Jack: a sama? coś? coś niecoś? cokolwiek?
26 lis 20:08
Patka: a nie możesz tej funkcji chociaż do końca rozwiązać?
26 lis 20:09
Jack:
ax
2 + bx + c
gdy Δ > 0
to
w naszym przypadku to zachodzi, tzn Δ > 0 zatem?
26 lis 20:10
Patka: ale co do czego? bo ja już ie wiem. nie możesz rozwiązać po kolei ? proszę.
26 lis 20:12
Jack:
y=x
2 + 3x − 10
| | 3 | | 49 | |
wierzcholek −−−−> W(− |
| , − |
| ) (obliczony w poscie 20;00) |
| | 2 | | 4 | |
(to sa miejsca zerowe czyli 2 i − 5)
zatem nasze rownanie to
y=(x−2)(x+5) (to jest postac iloczynowa)
oraz wykorzystujac wierzcholek
| | 3 | | 49 | | 3 | | 49 | |
y = (x−(− |
| ))2 + (− |
| ) = (x+ |
| )2 − |
| |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
a to z kolei jest postac kanoniczna.
26 lis 21:28