Zbadaj zbieżność całki
Mariusz:
Zbadaj zbieżność całek
∞
∞
Czy są zbieżne gdy x jest w otoczeniu zera
26 lis 19:54
jc: Jedna z całek jest rozbieżna, chyba że myślisz o wartości głównej.
26 lis 20:09
Mariusz:
Mógłbyś coś więcej napisać , która całka jest rozbieżna
Czy jak wstawimy wartość główną całki do równania różniczkowego
to będzie ona je spełniała
Rozwiązałem pewne równanie różniczkowe i te całki mi wyskoczyły
Teraz chciałbym pochodnymi rozwinąć te rozwiązanie w sumę szeregu
i dlatego wspomniałem o tym x w otoczeniu zera
26 lis 20:27
jc: Rozbieżna jest całka, która obejmuje zero, a która to jest, zależy od znaku x.
Nie znam się na wykorzystaniu wartości głównej.
26 lis 20:30
Mariusz:
Po rozwiązaniu pewnego równania różniczkowego
| | 1−√5 | | 1+√5 | |
dostałem w Maple funkcje Ei(1, |
| ) oraz Ei(1, |
| ) |
| | 2x | | 2x | |
i teraz pytanie jak zapisać powyższe funkcje w postaci całki oznaczonej
26 lis 20:51
jc: Co to było za równanie?
26 lis 20:52
Mariusz:
To co podałem kilka tematów temu
x4y''(x)+(4x3+x2)y'(x)+(2x2+x−1)y(x)=−x
Rozwiązywałem je sprowadzając jednorodne do Riccatiego
stosując podstawienia
y(x)=u(x)v(x) − aby wyeliminować wyraz z y'(x)
u(x)=e∫w(x)dx −aby sprowadzić do równania Riccatiego
Otrzymałem równanie Riccatiego które podstawieniem można sprowadzić do
równania o rozdzielonych zmiennych
Po scałkowaniu równania o rozdzielonych zmiennych wróciłem do poprzednich zmiennych
i okazało się że dostałem jedną całkę szczególną
Aby znaleźć drugą całkę szczególną trzeba by było skorzystać z wrońskianu
albo obniżyć rząd równania ale drugą całkę udało mi się zgadnąć
Na koniec zostało uzmiennić stałe i podczas tego uzmienniania stałych pojawiły się te całki
26 lis 21:11