x1+x2 | y1+y2 | |||
zatem środki cięciw to punkty :S( | , | ) | ||
2 | 2 |
⎧ | y= 3x2 | |
⎩ | y=ax+2 | ⇒ 3x2−ax−2=0 ,Δ=a2+24 >0 to a∊R |
a | x1+x2 | a | ||||
ze wzorów Vietea x1+x2= | to | = | ||||
3 | 2 | 6 |
y1+y2 | x1+x2 | a2 | ||||
zatem | = a* | +2 = | +2 | |||
2 | 2 | 6 |
a | a2 | |||
zbiór takich środków S( | , | +2) | ||
6 | 6 |
m−√Δ | m+√Δ | |||
x1= | lub x2= | |||
6 | 6 |
m−√Δ | m+√Δ | |||
y1=m* | +2 lub y2=m* | +2 | ||
6 | 6 |
| 2m | m | ||||||||||||||||
xs= | = | = | ||||||||||||||||
2 | 12 | 6 |
| m2 | ||||||||||||||||||
ys= | = | +2 | |||||||||||||||||
2 | 6 |
m | m2 | |||
x= | i y= | +2 , m∊R − równanie parametryczne krzywej | ||
6 | 6 |
1 | ||
y= | *(6x)2+2 | |
6 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |