Funkcje trygonometryczne - wzory redukcyjne
goopeq: 8.13 Oblicz, korzystając ze wzorów redukcyjnych:
b) cos(π − π/4) * ctg(π + π/3)
e) sin(π/2 − π/3) + cos(π/2 + π/3)
Ja naprawdę nie wiem jak to obliczyć. Pomożecie?
Prosze o obliczenia.
26 lis 19:08
Jack:
b)
π
π
√2
cos(π −
) = − cos
= −
4
4
2
π
π
√3
ctg(π +
) = ctg
=
3
3
3
√2
√3
(−
) * (
) = ...
2
3
26 lis 19:51
Jack:
e)
π
π
π
sin(
−
) = cos
= ...
2
3
3
π
π
π
cos(
+
) = − sin
= ...
2
3
3
26 lis 19:53
goopeq: Dziękuje najserdeczniej. W końcu zrozumiałem o co biega.