Dla jakich wartości n∊N równanie: x^(n+1) + 64 = x^n + 64x ma trzy pierwiastki c
Julka: Dla jakich wartości n∊N równanie: x(n+1) + 64 = xn + 64x ma trzy pierwiastki całkowite?
Wyliczyłam, że dla n=2 , 3 i 6, ale czy to wszytskie mozliwosci?
26 lis 18:56
Adamm: xn+1−xn−64x+64=0
xn(x−1)−64(x−1)=0
(x−1)(xn−64)=0
x=1 lub xn=64
czyli dla n parzystego różnego od 0
26 lis 19:03
Adamm: a nie, całkowite miały być, dostosuj sobie to co już powiedziałem
26 lis 19:03
Julka: w takim razie czy będą pasowały jeszcze jakieś liczby oprócz 2,3 i 6?
26 lis 19:21
Adamm: 3 nie pasuje, od tego zacznijmy
64=26
dla xn gdzie n jest parzyste różne od zera mamy
x=n√26 lub x=−n√26
czyli n musi dzielić 6, z tąd, n=2 lub n=6
26 lis 19:25
Julka: a czy nie będzie tak:
x4−x3−64x+64=0
x3(x−1) − 64(x−1) = 0
(x−1)(x3 − 64) = 0
(x−1)(√x3 − 8)(√x3 + 8) = 0
z tego:
x=10
x(3/2) (x do potęgi 3/2) = 8, więc x3=82, czyli x=4 (analogicznie w trzecim przypadku) ?
Czy może popełniłam gdzieś błąd?
26 lis 19:32
Adamm: pokaż mi przypadek gdy √x3+8=0, proszę, może się czegoś nauczę
26 lis 19:37
Adamm: ale już na starcie, (√x3−8)(√x3+8) ⇒ x3−64=0 ale nie odwrotnie
26 lis 19:40
Adamm: tam przy iloczynie ma być =0
26 lis 19:40
Adamm: x3−64=0
jedynym rozwiązaniem jest x=4, innego nie ma
26 lis 19:44
Julka: rozumiem, dziękuję bardzo za cierpliwość
26 lis 19:47