oblicz
...: 83x−3*82x−6*8x+8>=0
26 lis 18:02
Kacper: wsk.
8x=t
26 lis 18:07
...: i co dalej?
26 lis 18:07
Tadeusz:
8
x=t t>0
zauważ, że jednym z pierwiastków jest t=1 ... dziel przez (t−1) ... i szukaj pozostałych
26 lis 18:11
Adamm: t3−3t2−6t+8≥0
(t−1)(t2−2t−8)≥0
26 lis 18:12
...: dzięki

a jak zrobić taki przykład log
x(2−x)<2
zał x>0
x≠1
2−x≠0
i co dalej?
26 lis 18:45
5-latek: Tutaj masz pulapke
Musisz uwazac
Rozpatrujemy x w podsatwie . jesli nalezy do (0,1) to zmienia sie zwrot nierownosci
Dla x∊(1,∞) zwrot jest ten sam . Musisz rozpatrzyvc te dwa przypadki
26 lis 18:53
Jack: Witaj Krzysiu

zalozenia te co napisal
5−latek
log
x(2−x) < 2
log
x(2−x) < 2log
xx
log
x(2−x) < log
xx
2
dla x ∊ (0;1)
2−x > x
2
dla x ∊ (1;
∞)
2−x < x
2
przy czym pamietaj tez o zalozeniach co sam napiasles 18;45
26 lis 18:58
5-latek: Czesc
Jack 
Chcialem Ci wyslac Jerzy Browkin Teoria cial ale cos nie doszlo

Sprobuje dzisiaj
26 lis 19:00
...: dziękuję jeszcze raz wszystkim
26 lis 19:04
...: jeżeli mam np. taką sytuację logab2 to muszę robić założenia dotyczące b ?
26 lis 19:21
...: sorki pomieszało mi się przy a jest kwadrat potrzebne jest założenie, że a>0 ?
26 lis 19:22
Adamm: tak jak masz w definicji logarytmu
26 lis 19:27
Jack: oki
26 lis 20:38