Udowodnij, że pierwiastki równania ax^2+bx+c=0 są odwrotnościami pierwiastków ró
Julka: Udowodnij, że pierwiastki równania ax2+bx+c=0 są odwrotnościami pierwiastków równania
cx2+bx+a=0 .
Wyznaczyłam x1 i x2 do pierwszego równania i x3 i x4 do drugiego, ale nie wiem jak postępować
dalej − wydaje mi się, że ciągle popełniam gdzieś błąd, a siedzę już zw 2 godziny nad tym
zadankiem. Baardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu
26 lis 17:54
Kacper:
2 godziny?

Niech x
1 i x
2 będą rozwiązaniami równania cx
2+bx+a=0,
a x
3 i x
4 rozwiązaniami równania ax
2+bx+c=0
Teraz sprawdźmy, czy te rozwiązania są liczbami odwrotnymi:
| | (−b−√Δ)(−b+√Δ) | | b2−(b2−4ac) | |
x1*x3= |
| = |
| =1, zatem te liczby są odwrotne |
| | 4ac | | 4ac | |
Analogicznie x
2 i x
4
26 lis 18:04
Adamm: załóżmy a≠0, c≠0 oraz Δ≥0 dla obu
załóżmy że ax
2+bx+c=0 ⇔ (x−x
1)(x−x
2)=0
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
wtedy cx2+bx+a=0 ⇔ a |
| +b |
| +c=0 ⇔ ( |
| −x1)( |
| −x2)=0 ⇔ |
| | x2 | | x | | x | | x | |
26 lis 18:07
Julka: Naprawdę to było takie łatwe?!?! Miałam chyba jakieś zaćmienie haha dziękuję bardzo! <3
26 lis 18:09
'Leszek:
Adamm ,w postaci iloczynowej pierwszego trojmianu i drugiego zabraklo na poczatku
wspolczynnikow a i c , ale to nie zmienia dobrego wyniku i sprytnego sposobu.
To tak tylko dla scislosci.
26 lis 19:10