Dla jakich wartości parametru t wektory są niezależne?
mmmm: Dla jakich wartości parametru t wektory są niezależne?
a=[t,1,0]
b=[1,t,3]
c=[t,1,1]
Chcę to zrobić z definicji wektorów niezależnych (nie mieliśmy jeszcze rządu macierzy).
a*α+b*β+c*γ=0 Z tego po wymnożeniu powstanie układ trzech równań. Co dalej zrobić z tym
układem?
Przykładowo dla β wychodzi mi −t*(t−3)*β+(1−3t)*β=0 i nie wiem jakie z tego wnioski mogę
wyciągnąć.
26 lis 17:48
jc: No to napisz ten układ równań i sprawdź dla jakiego t ma niezerowe rozwiązanie.
−−−−
Wyznacznik ≠ 0 ⇔ 3 wektory liniowo niezależne.
26 lis 18:29
jc: Jeśli wektory a,b,c są liniowo niezależne, to wektory a,b,c−a są liniowo niezależne
i odwrotnie. Przekształcając w ten sposób zobaczysz, że szukanym warunkiem
jest nierówność t ≠ 1.
26 lis 18:40
mmmm: A no tak, wyznacznik będzie tutaj najlepszy, dzięki.
26 lis 19:20