całki
Andzia87327: Obliczyć pole obszaru ograniczonego parabolą y=x2 i prostą 2x−y+3=0
26 lis 17:33
Adamm:

∫
−132x+3−x
2 dx
26 lis 17:36
Andzia87327: | | x3 | |
Więc to bedzie równe [ |
| −x2−3x]3−1 tak? |
| | 3 | |
26 lis 17:50
Andzia87327: I jak sobie podstawie za x 3 i −1 to wynik wychodzi ujemny ale z racji tego że jest to pole to
zmieniamy na dodatni tak?
26 lis 17:52
Adamm: | | x3 | | 1 | |
∫−132x+3−x2 dx = [ x2+3x− |
| ]−13 = 9+9−9−(1−3+ |
| )= |
| | 3 | | 3 | |
26 lis 17:58
'Leszek: Aby uniknac pomylek ,bo pole zawarte miedzy krzywymi musi byc dodatnie
licz wartosc bezwzgledna | ∫ (f(x) − g(x) )dx |
26 lis 19:03