równania wymierne
Anka: Wyznacz wszystkie pary liczb całkowitych których różnica równa jest ich iloczynowi. Na razie
mam jedynie a−b=ab. Ale z tym raczej daleko nie zajadę...
26 lis 17:09
Adamm: a−b=a*b, gdzie a, b∊ℤ
stąd możemy już powiedzieć że a|(a−b) czyli a|b oraz b|(a−b) czyli b|a
czyli a=b, stąd
0=a2, a=0, b=0
26 lis 17:18
Anka: Co znaczą te pionowe kreski?
26 lis 17:26
jc:
a−b = ab ⇔ (a+1)(b−1) = −1
a=b=0
a=−2, b=2
(lub odwrotnie, ale wtedy b−a=ab)
26 lis 17:27
Adamm: a jest dzielnikiem (a−b), etc.
26 lis 17:28
Adamm: a, no tak
jeszcze może być a=−b
26 lis 17:30
Anka: Nadal nie rozumiem...
26 lis 17:30
jc: Przepisujesz swoje równoważnie swoje równanie:
a−b = ab ⇔ (a+1)(b−1)= −1
Iloczyn dwóch liczb całkowitych = −1 ⇔ jedna liczba = 1, a druga = −1 lub odwrotnie.
a+1 = 1, b−1 = −1 lub a+1=−1, b−1 = 1
czyli a=0, b=0 lub a= −2, b=2.
26 lis 17:35
jc: Oj, miało być: przepisujesz równoważnie swoje równanie ...
26 lis 17:36
Anka: Ok, teraz wszystko jasne. Dziękuję
26 lis 17:46