Zbieżność ciągu
xxx: Korzystając z tw. o ciągu monotonicznym i ograniczonym wykaż zbieżność ciągu
a
n=
1n+1+
1n+2+...+
1n+n.
Zaczynam do monotoniczności:
a
n+1−a
n=
1n+2+...+
12n+
12n+1+
12n+2−(
1n+1+
1n+2+...+
1n+n)=
=
12n+1+
12n+2−
1n+1=
12n+1+
12(n+1)−
22(n+1)=
12n+1−
12n+2>0(bo 2n+1<2n+2⇒
12n+1>
12n+2)
⋀
n∊N a
n+1>a
n − ciąg jest rosnący
Problem zaczyna się przy pokazaniu ograniczoności tego ciągu. Ograniczeniem dolnym jest a
1,
ponieważ ciąg jest rosnący
⋁
m=12M=?⋀
n∊N m=a
1=
12≤
1n+1+
1n+2+...+
1n+n<...
ale,nie wiem jak pokazać, że ten ciąg jest ograniczony z góry
26 lis 16:54
Adamm: | | 1 | | 1 | | 1 | | n | |
an≤ |
| + |
| +...+ |
| = |
| <1 |
| | n+1 | | n+1 | | n+1 | | n+1 | |
26 lis 17:01
g: | | 1 | | 1 | | 1 | |
an ≤ |
| + |
| + |
| +... (n razy) |
| | n | | n | | n | |
= 1
26 lis 17:02
xxx: Dziękuje
26 lis 17:25
jc: A czy wiesz ile wynosi granica?
26 lis 17:28
xxx: Zapewne 1
26 lis 17:48
jc: Pudło
26 lis 18:48
xxx: Czyli jak oblicza się granicę takiego ciągu, czy nie korzysta się przypadkiem z tw. o trzech
ciągach?
26 lis 19:28
jc: Granica = ln 2
26 lis 19:31
xxx: A skąd się to bierze?
26 lis 19:34
Jack: a to nie bylo czasem z rozwinieciem w maclaurina ?
26 lis 19:38
jc:
| 1 | | 1 | | 1 | |
| < ∫kk+1 |
| dx = ln (k+1) − ln k < |
| |
| k+1 | | x | | k | |
Dodając otrzymujemy (po niewielkich przekształceniach)
| | 1 | |
ln 2 − ln (1+ |
| ) < an < ln 2 |
| | 2n+1 | |
26 lis 20:04
xxx: Nie miałam jsc takiego zastosowania całek, ale po stokroć dzięki, zgłębię sobie ten temat
26 lis 20:12
jc: Możesz z tw. o wartości średniej.
ln (k+1) − ln k = 1/p dla pewnego p, k < p < k+1.
Wtedy 1/(k+1) < 1/p < 1/k.
To samo bez całek.
26 lis 20:45