Rozwiąż równanie
Mariusz:
x4y''(x)+(4x3+x2)y'(x)+(2x2+x−1)y(x)=−x
Ciekawy jestem waszych pomysłów
26 lis 16:32
Benny: Wolfram pokazuję wynik w postaci funkcji nieelementarnych.
26 lis 16:44
Mariusz:
Jak byś liczył ?
Funkcje nieelementarne możesz zostawić w postaci całek
Ja mam pewien pomysł ale ciekaw jestem waszych pomysłów
26 lis 17:00
Benny: Na etapie przy którym jestem teraz to przy takim równaniu pewnie proste podstawienie y=xm
26 lis 17:03
Mariusz:
Ja mam takie pomysły
1.
Równanie jednorodne sprowadzić do równania Riccatiego ,
znaleźć dwie niezależne całki szczególne i uzmiennić stałe
2.
Zamienić zmienną niezależną oraz zależną tak aby otrzymać równanie liniowe
o stałych współczynnikach
(podstawieniami powinieneś doprowadzić te równanie do postaci
Gdyby ci się jakoś udało zgadnąć całkę szczególną to mógłbyś obniżyć rząd równania
26 lis 17:19
jc: Mariusz, jakie jest źródło równania?
26 lis 17:32
Mariusz:
Funkcja tworząca pewnego równania rekurencyjnego
26 lis 17:37
jc: Możesz napisać rekurencję?
26 lis 17:39
Mariusz:
cn=ncn−1+(n2−n)cn−2
c0=0
c1=1
Równanie różniczkowe jest konsekwencją wyboru zwykłej funkcji tworzącej
a nie tej wykładniczej
26 lis 18:00
jc:
cn = n! Fn
26 lis 18:23
Mariusz:
Wiem ale jak to otrzymałeś
26 lis 18:24
jc: Podzieliłem przez n!. Na wszelki wypadek przyjrzałem się początkowym wyrazom.
Miałeś na myśli exponencjalną funkcję tworzącą?
26 lis 18:32
Mariusz:
Tak ta funkcja tworząca byłaby wygodniejsza
Aby obliczyć współczynniki można policzyć n. pochodną
wykorzystując rozkład na sumę ułamków prostych
albo rozłożyć na sumę takich ułamków aby móc skorzystać z sumy szeregów geometrycznych
26 lis 19:37
Mariusz:
... ale skoro ciąg Fibonacciego jest w wyniku to pewnie dałoby się sprowadzić to równanie
do równania o stałych współczynnikach
26 lis 19:40
Mariusz:
Do równania Riccatiego można sprowadzić dwoma podstawieniami
y(x)=u(x)v(x) aby usunąć wyraz z y'(x)
u(x)=e∫w(x)dx aby sprowadzić równanie do równania Riccatiego
Kolejność podstawień można zamienić , mamy wtedy
y(x)=e∫w(x)dx aby sprowadzić równanie do równania Riccatiego
w(x)=u(x)+v(x) aby usunąć wyraz z w(x)
27 lis 13:09
jc: Mariusz, może jakaś odpowiednia funkcja istnieje, ale raczej nie rozwija się
w szereg potęgowy wokół zera. ∑n! Fn x2 jest rozbieżny dla każdego x≠0.
27 lis 13:22
jc: oczywiście mało być: ∑n! Fn xn
27 lis 13:22
Mariusz:
Jak to równanie różniczkowe rozwiązywałem w Maple to otrzymałem
| | 1−√5 | | 1+√5 | |
wynik z funkcjami takimi jak Ei(1, |
| ) oraz Ei(1, |
| ) |
| | 2x | | 2x | |
Wprawdzie nie rozwijał tej funkcji w szereg ale liczył granice z kolejnych pochodnych
Te funkcje nieelementarne pojawiły się dopiero podczas uzmienniania stałych
Jest rozbieżny a jak byś to wykazał
Ja miałem tylko kryteria bazujące na porównawczym
27 lis 13:41
jc: Potrafisz powtórzyć rachunek dla ∑n! xn? To nic, że szereg nie jest zbieżny.
Ciekawe, co wyjedzie?
27 lis 13:53
Mariusz:
Porównujemy z szeregiem geometrycznym więc
Jeśli chodzi o funkcję tworzącą to podczas uzmienniania stałej występuje całka
| | 1 | |
Maple tę funkcję nazywa Ei(−t) przy t=− |
| |
| | x | |
Jeżeli chodzi o cały rachunek to przez ten brak texa
będzie nieczytelny (brak indeksów sumowania)
27 lis 14:57