matematykaszkolna.pl
Rozwiąż równanie Mariusz: x4y''(x)+(4x3+x2)y'(x)+(2x2+x−1)y(x)=−x Ciekawy jestem waszych pomysłów
26 lis 16:32
Benny: Wolfram pokazuję wynik w postaci funkcji nieelementarnych.
26 lis 16:44
Mariusz: Jak byś liczył ? Funkcje nieelementarne możesz zostawić w postaci całek Ja mam pewien pomysł ale ciekaw jestem waszych pomysłów
26 lis 17:00
Benny: Na etapie przy którym jestem teraz to przy takim równaniu pewnie proste podstawienie y=xm
26 lis 17:03
Mariusz: Ja mam takie pomysły 1. Równanie jednorodne sprowadzić do równania Riccatiego , znaleźć dwie niezależne całki szczególne i uzmiennić stałe 2. Zamienić zmienną niezależną oraz zależną tak aby otrzymać równanie liniowe o stałych współczynnikach (podstawieniami powinieneś doprowadzić te równanie do postaci
d2u du 

−u)
dt2 dt 
Gdyby ci się jakoś udało zgadnąć całkę szczególną to mógłbyś obniżyć rząd równania
26 lis 17:19
jc: Mariusz, jakie jest źródło równania?
26 lis 17:32
Mariusz: Funkcja tworząca pewnego równania rekurencyjnego
26 lis 17:37
jc: Możesz napisać rekurencję?
26 lis 17:39
Mariusz: cn=ncn−1+(n2−n)cn−2 c0=0 c1=1 Równanie różniczkowe jest konsekwencją wyboru zwykłej funkcji tworzącej a nie tej wykładniczej
26 lis 18:00
jc: cn = n! Fn
26 lis 18:23
Mariusz: Wiem ale jak to otrzymałeś
26 lis 18:24
jc: Podzieliłem przez n!. Na wszelki wypadek przyjrzałem się początkowym wyrazom. Miałeś na myśli exponencjalną funkcję tworzącą?
26 lis 18:32
Mariusz: Tak ta funkcja tworząca byłaby wygodniejsza Aby obliczyć współczynniki można policzyć n. pochodną wykorzystując rozkład na sumę ułamków prostych albo rozłożyć na sumę takich ułamków aby móc skorzystać z sumy szeregów geometrycznych
26 lis 19:37
Mariusz: ... ale skoro ciąg Fibonacciego jest w wyniku to pewnie dałoby się sprowadzić to równanie do równania o stałych współczynnikach
26 lis 19:40
Mariusz: Do równania Riccatiego można sprowadzić dwoma podstawieniami y(x)=u(x)v(x) aby usunąć wyraz z y'(x) u(x)=e∫w(x)dx aby sprowadzić równanie do równania Riccatiego Kolejność podstawień można zamienić , mamy wtedy y(x)=e∫w(x)dx aby sprowadzić równanie do równania Riccatiego w(x)=u(x)+v(x) aby usunąć wyraz z w(x)
27 lis 13:09
jc: Mariusz, może jakaś odpowiednia funkcja istnieje, ale raczej nie rozwija się w szereg potęgowy wokół zera. ∑n! Fn x2 jest rozbieżny dla każdego x≠0.
27 lis 13:22
jc: oczywiście mało być: ∑n! Fn xn
27 lis 13:22
Mariusz: Jak to równanie różniczkowe rozwiązywałem w Maple to otrzymałem
 1−5 1+5 
wynik z funkcjami takimi jak Ei(1,

) oraz Ei(1,

)
 2x 2x 
Wprawdzie nie rozwijał tej funkcji w szereg ale liczył granice z kolejnych pochodnych Te funkcje nieelementarne pojawiły się dopiero podczas uzmienniania stałych Jest rozbieżny a jak byś to wykazał Ja miałem tylko kryteria bazujące na porównawczym
27 lis 13:41
jc: Potrafisz powtórzyć rachunek dla ∑n! xn? To nic, że szereg nie jest zbieżny. Ciekawe, co wyjedzie?
27 lis 13:53
Mariusz: Porównujemy z szeregiem geometrycznym więc
 an+1 
limn→

∊ (−1,1)
 an 
Jeśli chodzi o funkcję tworzącą to podczas uzmienniania stałej występuje całka
 e−t 

dt
 t 
 1 
Maple tę funkcję nazywa Ei(−t) przy t=−

x 
 1 1 
A(x)=

e−1/xEi(

)
 x x 
Jeżeli chodzi o cały rachunek to przez ten brak texa będzie nieczytelny (brak indeksów sumowania)
27 lis 14:57